Alcaldia demana l’alliberament de l’artista Ramón Esono

Familia:
De la onda:

Fuente: periodicontinyent.com

L’alcaldia de l’Ajuntament d’Ontinyent presentarà demà, al plenari de novembre, una moció per sol·licitar l’alliberament de l’artista guineà Ramón Esono, activista vinculat a la ciutat i que va ser detingut el passat 16 de setembre a Malabo. Esono va ser acusat de «dirigir una organització implicada en blanqueig de diners i falsificació de moneda».

La moció, a més de sol·licitat el seu alliberament, demana «la mediació del Ministeri de l’Exterior per aconseguir aquesta lliberació» i aquesta serà notificada «al Ministeri de l’Exterior, a la Presidènca de la Generalitat Valenciana i a l’Ambaixada de Guinea Equatorial a Espanya». A més, volen mostrar la seua «solidaritat amb Ramon Esono i amb els seus familiars que estan patint una persecució per lluitar contra un règim dictatorial».

Ramón Esono està casat amb una ontinyentina resident actualment a Paraguai. L’artista manté una relació constant amb la nostra ciutat on passa el Nadal o les vacances d’estiu entre d’altres i on va exposar la seua obra l’any 2019 al Centre Cultural Caixa Ontinyent.

AMNISTIA INTERNACIONAL
El cas ha arribat a Amnistia Internacional que ho qualifica de “acusacions falses” i sol·licita una acció urgent per a alliberar a Ramón Esono. Segons aquest organisme “Ramón és dibuixant i activista, i utilitza el seu treball per a criticar la situació dels drets humans en el país. En 2014 va publicar un còmic titulat ‘El malson de Obi’, en el qual denunciava, entre altres coses, els abusos contra els drets humans comeses per l’Estat, la desigualtat econòmica en el país i la por de la població a pronunciar-se contra el govern”. De fet, durant l’interrogatori que va prosseguir a la seua detenció, “els agents de seguretat van advertir a Ramón que les seues vinyetes sobre el president i la seua difusió per internet podien considerar-se difamatòries”.